Sayfalar

16 Ekim 2010 Cumartesi

Yeni 1 numara Wozniacki

Caroline Wozniacki 11 Ekim'de WTA dünya sıralamasında 1 numaraya yükseldi ve kafalarda soru işaretleri oluşturdu. Öncelikle şunu belirteyim, ben kadınlar tenisini izlerken hiç zevk almıyorum çünkü beni heyecanlandıran oyuncu yok, turu domine edebilen isimler yok, büyük rekabetler yok, bir gün iyi oynayan ertesi gün dökülüyor, bir Grand Slam kazanan bir sonraki turnuvada ilk turda eleniyor. Daha geçen hafta 40 yaşına basan Kimiko Date Krumm teyze, 20'lik şampiyon oyuncuları tokatlıyor adeta.
Böyle istikrarsız bir turda Grand Slam kazanamadan Caroline Wozniacki de 1 numara olabiliyor, bir çoklarına göreyse bulunduğu yeri hak etmiyor. Nedeni ise bu sene hiç Grand Slam kazanamadan hatta bu yıl hiç Grand Slam finali göremeden zirveye otuması. Geçtiğimiz dönemlerde Jelena Jankovic ve Dinara Safina'nın maruz kaldığı 'Grand Slam kazanmamış 1 numara olmaz, olsa da rahat bırakmayız' tartışmalarını eminim ki o da yaşayacak. Belki bu yaşadıkları baskıyla hala bir GS kazanabilmiş değiller. Peki ortada belli bir puan sistemi varken ve bu sisteme göre bir yıl boyunca en çok puan toplayan tenisçi 1 numara oluyorken Caro, Dinara, Jelena gibi tenisçiler diğerlerinden daha çok çalıştıkları için onlara saldırmak haksızlık değil mi?


Öncelikle şu an sıralamadaki ilk 5 oyuncunun bu yıl ki performanslarına ve Wozniacki'nin nasıl 1 numaraya yükseldiğine bakalım. 1 numara Caroline Wozniacki katıldığı 21 turnuvada 74 maçın 59'unu kazanırken 7 turnuva şampiyonluğuna ulaşmış. İkinci sıradaki Serena Williams ise sadece 6 (altı) tunuvada oynamış ve haziran ayında Wimbledon'u kazanıp sezonu kapamış. Diğer beş turnuvanın ikisini ocak ayında üçünü mayıs ayında oynamış, yani bu seneyi sakatlığı nedeniyle kapadığına göre 1 sene boyunca sadece 2.5 ay tenis oynamış olacak. 3 numaradaki Vera Zvonereva da tenis oynayan tenisçilerden, kendisi 18 turnuvaya katılmış. İlk beşin son iki ismi Venus Williams 9 ve Kim Clijsters da 10 turnuvaya katılmış. Bu tabloya baktığım zaman 2.5 ay tenis oynayan, yılın büyük bölümünü ise sakat ayağıyla partilere katılarak geçiren Serena Williams'ın ikinci sırada olması bence daha büyük bir tartışma konusu. WTA turdaki tenisçilerin istikrarsızlığını tartışmak gerekiyor.

Tekrar 20 yaşındaki Danimarkalı'ya dönersek tüm yıl boyunca durmadan çalıştı, puan peşinde turnuva turnuva dolaştı, kendi sınırlarını zorladı ve ülkesinin tenisteki en başarılı ismi oldu, üstelik önünde daha tenis oynayabileceği çok uzun yıllar var. Bu yıl kendini çok fazla zorladı ve belki gelecek sene bu yorgunluk onu olumsuzluk etkileyecek, 1 numaradan düşecek ama onun yerine gelecek kişi de ondan büyük şampiyon olmayacak benim gözümde. Çünkü 20 yaşındaki genç bir tenisçi çalışması, emeği, isteği, hırsıyla kendisine karşı bir savaşı kazanarak bu spora başlarken koyduğu hedeflerden birisine ulaştı.